Технологічні особливості обігріву каміном

За технологією опалення ми можемо каміни поділити на три групи:

1. Теплоакумулюючі каміни - це каміни, які характеризуються наявністю потужного камінного вкладу, виготовленого з високоякісної сталі та чавуну, а також накопичуючої маси.

Теплоакумулюючі каміни

На зображенні представлена камінна топка Hoxter ECKA 67/45/51

Демонструємо кілька систем акумуляції тепла від австрійської компанії Austroflamm та норвежської фірми Jotul.

Дані системи виготовляються з спеціально запатентованих керамічних матеріалів з високою теплоємністю. Розміщюється на камінних вкладах та в окремостоячих печах. Основне їх завдання - накопичення енергії, яка виділяється в процесі горіння та максимально довга віддача тепла протягом 8-10год після завершення процесу горіння. Дані системи складаються з окремих елементів: кілець ASM RING (Austroflamm), масс HHS (Jotul); пластин Heat memory system (Аustroflamm), та блоків Heat Storing Box (Austroflamm) вагою від 45-200 кг, які безпосередньо поміщаються на камінну топку. Вага акуумуляційної маси пропорційна до ваги камінного вкладу та адаптована до форм, дизайну та технічних параметрів топки.

дизайнерський камін Rocal Drop

На зображенні представлено дизайнерський камін Rocal Drop

  Будь-яка система акумуляції тепла спрямована на:

  1. Економію витрат твердого палива, часу та фінансів на опалення
  2. Довготривалу віддачу тепла після завершення процесу горіння в камінному вкладі
  3. Екологічно чистий та здоровий вплив випромінюваного тепла на організм людини.

Використовуючи акумуляційні системи тепла отримаєте додаткові 7-10 КВт енергії до потужності камінного вкладу; економний розхід дров та додаткові 8-10 год обігріву!    

Акумульоване тепло поступово переходить на теплопровідну стінку каміна, а далі у жиле приміщення. Акумуляційна маса  може передбачатись опційно від виробників камінних вкладів, або використовуватись універсальні системи, відомі на ринку Європи та України від німецьких виробників ORTNER та RATH. Вони підійдуть більшості камінних топок. Легко декоруються порталами з різних матеріалів: кафель, мрамор, вогнетривка цегла.

2. Конвекційні каміни - принцип роботи конвекційної системи опалення полягає в тому, що холодне кімнатне повітря, пропливаючи між корпусом топки та елементами облицювання, нагрівається. Потім гаряче повітря акумулюється в повітряній шахті над топкою та розгалужується по будинку за рахунок природної циркуляції через вентиляційні решітки.

Рух повітря спричинюється різницею температур, оскільки нагріте повітря легше від холодного. Тепле повітря по повітропроводах виходить під стелею і, займаючи значний об'єм, витісняє холодніше вниз у повітрозабірник. У конвекційних  системах переміщення повітря безперешкодне і невимушене. Конвекційна  система, в основному, є найдешевшим рішенням. При встановленні каміна в центрі будинку можна легко подати тепле повітря до інших приміщень. В цьому випадку повітропроводи короткі, приблизно однакової довжини (до 3 метрів), у них схожі опори течії. Такий варіант найбільш безвідмовний.

Холодне повітря з приміщення потрапляє безпосередньо через нижню частину камінного вкладу, а сучасні виробники мають технологію забору повітря з вулиці безпосередньо в камеру згорання, щоб не випалювати кисень з кімнати де розташовується камін. Потім дане повітря проходить через теплообмінник і потрапляє до приміщення.

Каміни з водяним контуром

3. Каміни з водяним контуром - це складна система, яка дозволяє використовувати камінну топку як основне джерело тепла для обігріву усього будинку, а також дає можливість підігріву води для власних потреб через водообмінник (бойлер).

Гарячі димові гази із камери згорання проходять через водонакопичувач, який встановлюється над камінним вкладом. Там вода нагрівається до 70-80С і прямує до теплонакопичувача. Акумульоване тепло в теплонакопичуючому баці використовується для обігріву батарей, теплих підлог і обігріву води. Камін з водяним контуром дуже зручний і функціональний у використанні і дозволяє використовувати камінний клад як альтернативу обігріву газу чи електроенергії.

Усі види обігріву є надзвичайно функціональними. За допомогою новітніх технологій та матеріалів ми можемо надовго затримати тепло,яке отримуємо в процесі горіння, та максимально ефективно використати його для власних потреб.

Обирайте, ми радо допоможемо у цьому! Економити легко і зручно!